Unci-Omi

Medicine Power is the Energy in the Spirit of the Indian

Unci-Omi in your language

Dutch English French German Spanish

Bead Work

Bead Works zijn door mijzelf gemaakt met kleine glaskraaltjes uit de States. De kraaltjes zijn 2,2 mm groot. Nr. 10 voor ge-interesseerden. Deze manier van rijgen heb ik voor het eerst gezien in Amerika in September 1994.

Grand Canyon
Uitzicht op de Grand CanyonIk was op weg van de Noordkant van de Grand Canyon naar Escalante Canyons om moqui marbles te gaan vinden (dat zou ergens heel ver weg en diep in de bergen zijn...) Onderweg hier naartoe stopten we bij Anasazi Indian State Park en daar zag ik die manier van rijgen en die kleine kraaltjes. Ik wilde dolgraag een hele mooie ketting kopen maar deze was erg prijzig! In 1994 moesten wij als Nederlanders 2 gulden betalen voor 1 USA dollar...  Jaren later zou ik begrijpen waarom de prijs zo hoog was...

Manier van rijgen
In 2006 kreeg ik een boekje in handen waarin deze manier van rijgen stond! Inderdaad een Native boekje, met allerlei handige tpis om o.a. ook moccasins te maken. Ik kon dus eindelijk leren hoe ik deze manier van rijgen onder de knie zou kunnen krijgen. Tot mijn grote verbazing gaat er ongeveer 6-7 meter wasdraad in een ketting van normale lengte en de tijdsduur is 10-12 uur voordat de ketting af is...

Kraaltjes 
De kraaltjes zijn (erg) klein en gaan 1 voor 1 in de ketting in een soort 'breipatroon' waarbij ik de kraal 2x gebruik om het tot een 'stevig maar soepel' en rond geheel rijg van 3 of 4/5 kraaltjes. Heerlijk dat ik het nu zelf kan en het is prettig om te doen. De eerste ketting die ik maakte in begin 2006, draag ik nog steeds en vrijwel elke dag. De wasdraad is nog steeds intakt en alleen uitkijken met douchen anders gaat de was van de draad.

Slotjes
Slotjes zijn van metaal, nikkel-en roestvrij en niet van zilver, dit wordt erg snel zwart zoals bij mijn eigen ketting bleek. Ook een slotje van betere kwaliteit zilver, werd zwart na verloop van tijd aan de ketting die ik voor een vriendin maakte voor haar verjaardag. Vandaar dat ik overgestapt ben naar de huidige slotjes. Ook over de prijzen van de sieraden kan natuurlijk gesproken worden naar goed Native gebruik.

Foto's
Als je op de foto van de sieraden klikt, links boven de Medicine Wheels, zie je meer van de armbanden en halskettingen die ik gemaakt heb.

Fijne dag verder, groetjes Loes Steins